
علوم انسانی و کنکور آن
در این مقاله.مشاوره میخوانید:
- دروس متنی چیست؟ کدام درسها را شامل میشود؟
- درسهای زبانی کدامند؟
- دروس محساباتی و ظلم رایج در این درس!
- تیپبندی سوالات کنکور علوم انسانی
چگونه می شود با همان روش مطالعه به سراغ درس ریاضی رفت که فارسی یا دین و زندگی مطالعه میشود!؟ چگونه زبان انگلیسی را باید خواند که متفاوت با روش مطالعه منطق باشد؟
پاسخ درست این سوالات، یک مسئلۀ مهم را میرساند. آن هم اینکه هر درسی را باید متناسب با ویژگیهای خاص خودش خواند. برای همین در ابتدا انواع دروس رشته علوم انسانی را بشناسید سپس به سراغ شناخت تیپ سوالات کنکور آن بروید.
انواع دروس علوم انسانی
به عنوان مشاوران تخصصی علوم انسانی به اين نتيجه رسيدهايم كه دروس علوم انساني در سه گروه قابليت دستهبندي دارند: 1. متني 2. زباني 3.محاسباتي
1) دروس متنی
فرض اول ما اين است كه هيچ دانشي وجود ندارد كه حفظي باشد، چرا كه در اين صورت وارد حوزۀ دانش نمیشد، بلكه میتوان چنين گفت: «بخشي از دروس علوم انساني، متني هستند».
دروس متني دروسي هستند كه با «زبان» به همان شيوه اي برخورد می کنند كه مردم انتظار دارند. یعنی دلالت ها همان مدلولي را نشان می هند كه تقريباً همه در آن اشتراك دارند. وقتي کتاب جامعهشناسي را میخوانیم انتظار نداريم كه كلمات خوانده شده، استعاره از چيزي باشند، بلكه انتظار ما اين است كه مدلول بيانيشان، همان باشد كه در دالّ است اما در دروس زباني و محاسباتي چنين نيست در يك شعر از حافظ الزاماً هر دالّ بيانگر همان مدلولي نيست كه از آن كلمه انتظار داريم، بلكه در حوزۀ ادبيات، بايد مدلول را يافت و به همين دليل آرايه ها وجود دارند.
پس دروس متني دروس سرراستي هستند كه روش تدريس و روش مطالعۀ خودشان را دارند.
2) دروس زباني
دروس زباني را در حين توضيح دروس متني آورديم اما اين جا اضافه میکنیم كه: دروس فارسی، عربي، زبان انگليسي در اين مجموعه قرار میگیرند و میتوان قريب به يقين گفت كه روشهاي تدريس شبيه به هم و روشهاي مطالعه نزديك به هم دارند.
3) دروس محاسباتی
درس رياضي و عمدۀ درس اقتصاد در اين بخش قرار میگیرد، هر چند در درس تاريخ و جغرافي بخش كوچكي داريم كه در اين حوزه میتوان آن را آورد.
یک ظلم رایج
دانش آموز علوم انساني، رياضي را همانگونه میخواند كه انگار درس روانشناسي ميخواند و اين نقطۀ انفصال او از موفقیت و نتیجه گرفتن در درس ریاضی است و دقیقا همان جایی که همۀ تقصیر را به گردن ضریب هوشی پایین خود در یادگیری ریاضی میاندازد، هم زمان که با اعتماد به نفس کامل، توانایی خود را قدرت بالای «حفظ کردن» میداند. حرفها و جملاتی که هنگام ورود به این رشته از زبان مشاور یا دبیرهای ناآنشنا به این رشته میشنید.
غافل از آنکه هر دو برداشت، کاملا ظلم به خودش و رشتهای است که میخواند.
در این زمینه باید خیلی کارها بشود همانطور که تاکنون کارهایی انجام شده. اما تا زمانی که این تفاوت و دستهبندی برای همگان درونی نشود، کار اصلی همچنان باقیست.
تیپ بندی سوالات کنکور علوم انسانی
اگر بخواهیم از زاویۀ کنکوری به کتابهای درسی نگاه کنیم، باید بدانیم با چه تیپ سوالاتی در کنکور روبرو خواهیم شد تا متناسب با آنها، روش تدریس و مطالعه را تنظیم کرد.
تیپبندی سوالات کنکور علوم انسانی به این شکل است:
1) حافظهای
سؤالهاي حافظه اي يعني سؤالهايي كه براي درست پاسخ دادن به آنها نياز به اين داريد كه هم آن مطلب را در كتاب ديده باشيد و هم آن را به خاطر سپرده باشيد؛ پس اين نوع سؤالها، حافظه را به چالش ميکشند و البته به دليل خاصيت كنكور كه يك روند طولانی است، حافظۀ بلندمدت را به چالش میکشند.
2) كنكاشی
سؤالهاي كنكاشي معناي ساده اما مهمي دارند: سؤالهايي كه گزينۀ درست آن را در صورتي ميتوانيد تشخيص دهيد كه كتاب را «شخم زده باشيد». تعداد اين نوع سؤالها رفته رفته در آزمون سراسري در حال بيشتر شدن است. دقيق خواندن، چيزي را از قلم نيانداختن و توجه كردن به قيدها باعث خواهد شد كه پاسخ اين سؤالها را درست و سریع تر یافت .
3) مفهومی
سؤالهاي مفهومي به چند معني است. يكي اين كه مطلب درسي را تبديل به يك مثال عيني بكنند، دوم اینکه مطلب درسي را از قالب جملات كتاب در آورده و در قالب جديد و لباس نو ارائه كنند و انتظار داشته باشند كه دانش آموزان از درون مثال و از درون قالب نو به آن مفهوم برسند.
4) تركیبی
اين نوع سؤالها تركیبي از مطالب مختلف در يك صفحه يا چند صفحه و يا مطالب مختلف يك موضوع و يا چند موضوع و در نهايت سؤالهايي هستند كه ترکیبی از مطالب مختلف در كل فصل هاي كتاب درسي یا دو کتاب درسی با هم است.
5) محاسباتی
نام ديگري كه به اين نوع سؤالها ميتوان داد، سؤالهاي «مسالهاي» یا «فرمولی» است وبه طور معمول نياز به دانستن قوانين )فرمول ها( براي حل آن دارد. قدرت درك صورت سؤال و ربط آن به قوانين و فرمولهایی كه خوانده شده اساسي براي حل اين سؤالها بوده که «محاسبه»، اين روند را به سرانجام ميرساند.
6) نمودارها و جدولها
در سالهاي اخير به اين نوع سؤالها بيشتر برخورد میکنیم. طراحان سؤال، توجه بيشتري به نمودارها و جداول میکنند. در اين نوع سؤالها يا نموداري داده ميشود و سؤال مستقيم از آن پرسيده میشود و يا سؤالي داده میشود و نمودار آن خواسته ميشود.
7) تصاویر
منظور تصاويري است كه در كتاب درسي وجود دارد و زير آن تصوير توضيحي داده شده است و از همان مطلب، سؤال پرسيده ميشود. در درس تاريخ و جغرافيا يكي از تيپهاي سؤال است كه در سالهاي اخير طراحي ميشود.
همه این سوالات را در قالب دو دفترچه طراحی و تنظیم می شود: دفترچه سوالات عمومی: 100 سوال و 75 دقیقه زمان؛ دفترچه سوالات اختصاصی: 180 سوال و 165 دقیقه زمان دارد.
نتیجهگیری
هر درس را باید به تناسب ویژگیهای خاصی که دارد، خواند و تدریس داشت. هرگز نمیتوان با یک روش مطالعۀ یکسان به سراغ درسهای مختلف رفت و انتظار نتیجۀ مناسب داشته باشیم.
فایل های ضمیمه
معرفی رشته علوم انسانی؛ مفاهیم و مبانی
16 نظر
پاسخ انسانی ها
یکشنبه 8 دی 1398
سلام به شما همراه خوب انسانیها
اولا اینکه اگر هنوز یادگیریتون تکمیل نشده دنبال تمرین سرعت نباشید زمانی تست سرعتی رو شروع کنید که مرحله پرکاری تستی رو به خوبی انجام داده باشید و خب سرعت در تست زنی هم با تمرین و حل تست زمان دار به دست میاد. تست اموزشی رو باید بلافاصله بعد مطالعه و پرکاری تستی رو با فاصله انجام بدید.
موفق باشید
دشتبان
پاسخ انسانی ها
چهارشنبه 2 بهمن 1398
سلام. شماره تماس و مشخصات خودتون را ارسال کنید. با شما تماس گرفته شده و شرایط را اعلام میکنند
پاسخ انسانی ها
پنجشنبه 15 اسفند 1398
سلام. اگر بتونین تعدادی تست برای آشنایی با مطلب بزنین که خوب میشه
موفق باشید
پاسخ انسانی ها
ﺳﻪشنبه 20 اسفند 1398
سلام. اینجا پر است از مطالب ویژه دانشگاه فرهنگیان: شرایط دانشگاه فرهنگیان
موفق باشید
پاسخ انسانی ها
چهارشنبه 7 خرداد 1399
سلام. از بخش جستجوی سایت، کلمه خلاصه را سرچ کنین مطالبش براتون میاد
پاسخ انسانی ها
چهارشنبه 28 خرداد 1399
سلام. برنامه ریزی و منابع پیشنهادی را در این لینک بخوانید: برنامه و منابع برای تابستان
پاسخ انسانی ها
پنجشنبه 12 تیر 1399
سلام. اگر مشاوره خصوصی نیاز دارید مشخصات و شماره تماس ارسال کنید تا با شما تماس گرفته شود

فاطمه عبادی
ﺳﻪشنبه 11 شهریور 1399
سلام خسته نباشید،،من امسال سال آخرم ینی دوازدهم و قراره بخونم در رشته انسانی..درسام خیلی خوبن معدلم همیشه بالای ۱۹ و نیمه..ولی متاسفانه یکم دیر شروع ب تست زنی کردم ینی این ۲۰ روزی که از تابستون مونده رو قراره تست دهم و یازدهم و کار کنم..البته انقد رو هدفم مصمم هستم و انگیزه دارم مطمعنم از پسش برمیام.. هدف من اینه ک تربیت معلم دانشگاه فرهنگیان تبریز قبول بشم میخواستم بدونم چ درسایی رو و با چ درصدی بزنم تا بتونم تو بازه ی اون شهر و رشته مورد علاقم قبول بشم؟همچنین رتبه و ترازم چقد باید باشه برا این دانشگاه؟
پاسخ انسانی ها
ﺳﻪشنبه 11 شهریور 1399
سلام دوست عزیز. لطفا در قسمت جستجوی سایت انسانیها، کلمۀ فرهنگیان را سرچ کنید.
مقالات را بخوانید.
پیشنهاد ما تهیۀ منابع تخصصی برای علوم انسانی است. انتشارات مشاوران آموزش ناشر تخصصی علوم انسانی است.
به منظور خرید کتابهای مشاوران آموزش، با شمارۀ زیر در تماس باشید.
تلفن : 02166975727 داخلی 203 الی 205
پاسخ انسانی ها
یکشنبه 13 مهر 1399
سلام دوست عزیز.
مطلب تغییرات کتابهای درسی برای کنکور 1400 انسانی را بخوانید.
انتشارات مشاوران آموزش ناشر تخصصی علوم انسانی است.
برای ثبت سفارش کتابهای کنکور 1400 وارد سایت مشاوران شوید.
پاسخ انسانی ها
جمعه 23 آبان 1399
سلام دوست عزیز شماره خود را قرار دهید ما به مشاورانمون میدیم با شما تماس می گیرند .

کوثر ضیغمی
شنبه 29 آذر 1399
سلام من خیلی به رشته انسانی علاقه دارم و عاشق درساش هستم ولی متاسفانه من تو برنامه ریزی مشکل دارم و خیلی مطالب راجب برنامه ریزی خوندم وبرنامه های مختلفی رو نوشتم ولی به نظرم برنامه ریزی هایی که میکنم غلطه چون نه میتونم در برنامم دروس سال قبل رو بزارم که دوره کنم واینکه هروقت به این موصوع فکر میکنم از اینکه حتی دروس سال یازدهمم روهم بخونم ناامید میشم و خب راجب هدف ایندم هم خیلی نگرانم که چه رشته ای برم وبخونم و خب خیلی دوست دارم یه هدف معینی رو برای خودم داشته باشم و برای اون هدفم تلاش کنم واقعا نمیدونم چیکار کنم که بتونم همه دروس رو مطالعه کنم و وقتی برای تست هم بمونه لطفا راهنماییم کنید ممنون.
پاسخ انسانی ها
ﺳﻪشنبه 9 دی 1399
سلام به شما
یکی از دلایلی که موفق به انجام برنامه هاتون نمیشین اینه که هدف معینی ندارین (لازم نیست خیلی جزئی باشه مثلا همین که از روان شناسی خوشتون میاد میتونه هدف ایجاد کنه یا مثلا به تحلیل مسائل اقتصادی اگه قرار داریم میتونیم برین سراغ رشته هایی که اقتصاد دارن)
پس اول از همه باید هدفتون مشخص شه ممکنه هم تغییر کنه اما ذهنتون میدونه براب رسیدن به یه چیزی دارین درس میخونین
در مورد برنامه هم نکته اصلی اینه باید از زمان کم شروع کنید نمیشه یهو از ۴۰ ساعت در هفته شروع کرد پس از ساعت کم شروع کنید و هر هفته بهش اضافه کنید و اینکه دروس مورد علاقتون یا اونایی که برای ورودتون به رشته لازم دارین رو بیشتر بذارین تو برنامه از ضعف هاتون شروع نکنید چون زود خسته میشین و نمیتونین برنامه رو پیش ببرین
خودتون رو درگیر حجم درسی که باید بخونید نکنید مهم اینه اگه یک سوم هم خوندین خیلی مفید بوده و میتونید به خوبی تست بزنید
پایبند باشید به برنامه ای مینویسین باشین و حتما هدف خودتون رو مشخص کنید
نگار رفیقی

دوشنبه 8 دی 1399
سلام یازدهم انسانی هستم تابستون تازه از تجربی تغییررشته دادم هدفم فرهنگیانه اما نمیدونم چجوری خوندن منو ب درک واقعی مطالب درسی میرسونه برنامه ریزی ندارم نمیدونم کدوم کتاب کار بهترمیتونه مفاهیمو رشیه ای براادم باز کنه طوری ک موقع خوندن از بس افکار ناامید کننده و منفی سراغم میاد ک دس از خوندن میکشم الانم چن وقتی هس ک از تلاش رسما دست کشیدم میگن موفقیت دومرحله داره برنامه ریزی بعد تلاش ولی اصلا نمی دونم چجوری باد برنامه ریزی کنم ک وقتمو هدر نداده باشم دوروبریاموکسایی ک دارن میخونن هم نمیتونن درک کنن نیازم چیه پارسال دختر خالم خودشو از خوندن کشت ولی موفق نشد مشاور نداشت دانش اموز ضعیفی بود ازمون ازمایشی های سختم میداد ینی سطح سوالاتش وحشتناک بالا بود میگف اینجور ازمونا نتایجشون انگیزمو کمتر و ناامیدم میکردن ولی خودم ذهنم ازاون کَمَکی بهتره خاهش میکنم ی راه کار درست حسابی بم بدین الان خودمو از پیش بازنده میدونمو همین باعث افسردگیم هست اخه من تمام امیدم درسمه وخودمم ب کمتر از فرهنگیان قانع نمیشم ب هوای همین هدف تغییر رشته دادم
پاسخ انسانی ها
دوشنبه 22 دی 1399
سلام به شما
همین که هدف دارین تاثیر زیادی روی انگیزه شما برای درس خوندن میذاره و همین شروع خوبی برای برنامه ریزی هستش
من شما رو تحسین میکنم که میخواین درس هارو ریشه ای یاد بگیرید هر کتاب کاری که با اون احساس راحتی دارید مفاهیمی که توضیح داده رو راحت تر درک میکنید میتونید از اون استفاده کنید
نگران نباشید هنوز زمان دارید که خودتون رو برای کنکوری خوندن آماده کنید
سعی کنید برنامه رو ابتدا سبک بچینید و با درس هایی که دوست دارید و فهمش براتون راحت تره شروع کنید و بعد کم کم به سمت ایرادات و نقاط ضعفتون برید
هنوز شروع نشده خودتون روبازنده احساس میکنید
هدفتون نجاتتون میده اما خودتون رو تو استرس و سختی قرار ندید
نگار رفیقی
پاسخ انسانی ها
ﺳﻪشنبه 9 دی 1399
سلام خسته نباشید ، حتما کامنت شما پاسخ داده شده ، اگر پاسخی نمیبینید مجدد کامنت بزارید بخاطر حجم بالای کامنت ها این مسائل پیش میاید.
چهارشنبه 4 دی 1398
سلام وقتتون بخیر رشتم انسانیه نظام جدید و پشت کنکوری و برای قبولی در دانشگاه فرهنگیان میخونم و تلاش میکنممتاسفانه کتابهای آموزشی شما رو ندارم و تازه با سایتتون آشنا شدم و آزمون هم شرکت نمیکنممن از مهر شروع کردم و میخونمکتابایی مثل تاریخ و جغرافیا و ... واقعا حجمشون زیاده و من احساس میکنم به موقع تمومشون نمیکنم چون بلد نیستم صحیح بخونمشون تازه خلاصه نویسی رو از سایتتون یاد گرفتم و فهمیدم مهمه لطفا بگید من باید از صفر شروع کنم؟من ناامید و سردرگم شدم چون آیندم واقعا به این کنکور بستگی داره و من باید فرهنگیان بیارم اما میترسم بهش نرسموقتی میخوام بخونم میگم ممکنه از هر خطش سوال بدن پس خط به خط حفظ میکنم و نمیتونم خلاصه برداری کنملطفا بگید در کنکور از همه کتابها به صورت کلی و مفهمومی سوال طرح میشه یا خط به خط ؟؟اگه کتاب رو نخونم و فقط جزوه هایی که از اینترنت دانلود میکنم کافیه؟یا نه باید کتاب رو بخونم و خودم خلاصه بنویسم و درکنارش اون جزوه ها رو بخونم؟؟شدیدا به کمکتون نیاز دارم لطفا به سوال هام جواب بدیدممنون
پاسخ انسانی ها
یکشنبه 8 دی 1398
سلام وقتتون بخیر
چقدر خوشحالیم از اینک به جمع ما پیوستید:)
این همه نگرانی چی می گه😐؟ این رو به شما و تمام انسانیهای عزیزم می گم
هیچ بایدی وجود نداره! کنکور یک نقطس روی خط زندگیتون. تمام تلاشتون رو بکنید که درش پیروز بشید اما اگر نشد هم فدای سرتون!
یا مجدد تلاش می کنید و یا می رید سراغ یادگیری مهارت های جدید و پرورش استعداد هاتون. این از این مورد. پس دیگه قبول نشدن در فرهنگیان رو اخر دنیا ندونید چون اگه با این حجم از استرس و دلشوره مطالعه کنید بازدهیتون به شدت افت می کنه. با همون منابع و کتاب هایی که در دسترس دارید با برنامه انسانیها هماهنگ بشید و در ابتدا روی دروس رتبه ساز متمرکز بشید. برای رفع مشکلتون در جغرافیا هم مطالب اتاق علمی این درس رو به دقت مورد مطالعه قرار بدید.
موفق باشید.
دشتبان