
ریحانه لطفی را میشناسید؟
اگر از کتابهای تاریخ و جغرافیای انتشارات مشاوران آموزش استفاده میکنید؛ یک نام برای شما بسیار تکرار میشود؛ ریحانه لطفی. حالا میخواهیم اطلاعات بیشتری از این مؤلف به شما ارائه بدهیم.
ریحانه لطفی متولد 7 اردیبهشت 1369 در تهران است. مثل تمام دانشآموزها (که شما هم جزء آنها هستید.) آرزو داشت در رشته و دانشگاه محبوب خود یعنی تاریخ دانشگاه تهران تحصیل کند. مثل شما که تلاش میکنید؛ تلاش کرد و نتیجه گرفت.
تحصیلات دانشگاهی
لطفی در سال 1391 کارشناسی خود را در رشتهء تاریخ از دانشگاه به پایان رساند. کارشناسی ارشد اول خود را در رشتهء تاریخ با گرایش تاریخ ایران اسلامی از دانشگاه پیام نور در سال 1393 و کارشناسی ارشد دوم خود را در همان رشتهء تاریخ با گرایش مطالعات قفقاز و آسیای مرکزی از دانشگاه تهران، در سال 1398 به اتمام رساند. تعجب نکنید، انقدر تاریخ دوست داشته و دارد که به یک کارشناسی ارشد رضایت نداد و دومی را هم خواند.
یک نفر و دو ارشد؟
من جای شما بودم اولین سؤالی که به ذهنم میرسید، بعد از خواندن مطالب بالا، این بود که چرا دوتا ارشد؟ پاسخ را از مؤلف کتاب کنکور پایه تاریخ 10 و 11 پرسیدیم:
«واقعیت اینکه من از وقتی سال سوم راهنمایی بودم (همون هشتم) عاشق اساطیر شدم. از همون موقع شروع کردم به خوندن کتابهایی دربارهء اساطیر. در سال دوم دبیرستان (دهم فعلی) عاشق باستانشناسی و تاریخ شدم. عاشق تحلیل و کندوکاو توی مباحث تاریخی. کتاب تاریخ دبیرستان را نخوندم، در اصل خوردم. بهغیر از کتابهای تاریخی دیگهای که میخوندم البته. موقع انتخاب رشته بدون هیچ شکی تاریخ رو انتخاب کردم. حالا میرسیم به اینکه چرا دوتا ارشد، چون میخواستم تمام ابعاد تاریخ مناطقی که دوست دارم رو بخونم، اول از همه ایران که برای همین تاریخ ایران در دورهء اسلامی رو خوندم و دومین ارشدم هم منطقهء قفقازیه بود. منطقهای که نمایش از آنجا به ایران وارد شد. علاقه دوم من نمایش است و این باعث شد هر دو پایاننامم هم دربارهء نمایش باشد. فکر کنم کامل توضیح دادم چرا دوتا ارشد. نه!)»
تحصیلات تاریخی و تالیفات جغرافیایی!
شاید برای شما جالب باشد بدانید با وجود اینکه تخصص مؤلف کتاب جامع جغرافیای 10 و 11 و 12، تاریخ است، چطور دست به نگارش کتاب جغرافیا زد؟!
جواب این سؤال را از خود او نقل میکنیم:
«تاریخ و جغرافیا از نظر علمی رابطهء تگاتنگی باهم دارند، در درس دوم تاریخ دهم میخوانید که وقایع تاریخی در بستر یک مکان روی میدهند و جغرافیا نقش مهمی در وقایع تاریخی دارد، به واسطهء این ارتباط تنگاتنگ، در طول تحصیل، اطلاعات جغرافیایی وسیعی به دست آوردم و این باعث شد بتونم در تألیف کتاب جغرافیا شرکت کنم.»
از مؤلف کتاب تاریخ جامع تاریخ 10 و 11 و 12 نظرش را دربارهء کتابهایی که نوشته است، پرسیدیم:
«شاید کلیشهای باشه ولی هیچ بقالی نمیگه ماستش ترشه، ولی میتوانم بگویم بهشخصه تمام تلاشم را کردهام که از تمام ابزارهای موجود برای سادهتر کردن و قابل فهمکردن تاریخ و جغرافیا استفاده کنم و حتی ابزارهایی بسازم، مثل نمودار توالی رویداد؛ مهمترین توصیهای که میتوانم به دانشآموزها بکنم این است، هیچ وقت با نگاه حفظی سراغ دروس تاریخ و جغرافیا نروند و تلاش کنند، این درسها را بفهمند.»
چرا معلم نمی شوید؟
نگاه ریحانه لطفی را به امر آموزش و معلم شدن پرسیدیم. پاسخش را بخوانید:
«من جزء یک خانواده فرهنگی هستم، از روزی که چشم باز کردم در خانه بحث مدرسه و درسدادن و ... بود. همیشه معلمهایی رو میدیدیم که سرکلاس، براشون سرکار نبود، براشون زندگی بود، البته متأسفانه تمام معلمها این شکلی نیستن، توی مطالعاتم دربارهء ادیان هند باستان با نگاه جالبی روبهرو شدم، در دین بودایی تناسخ (منظور از تناسخ انتقال روح انسان بعد از مرگ به موجود یا انسان دیگر است) وجود دارد.
دین بودایی بر این باوره که روح انسان به آرامش نمیرسه و از چرخه تناسخ خارج نمیشه تا زمانی که هفت مرحله رو با موفقیت طی کنه. از همه جالبتر اینکه بالاترین مرحله، آموزشدادنه، از نظر بوداییها معلم از وجود خود میکاهد و به وجود دانشآموز منتقل میکند و این بالاترین ایثار و از خودگذشتگیست.
بارها با خودم فکر کردم من توانایی این از خودگذشتگی رو دارم یا نه. هنوز به جواب نرسیدم.
هدف من از نوشتن کتابهایم فقط آموزش نبود. نگاهم همراهی با دانشآموز بوده است تا بتواند به مراحل بالاتری که میخواهد برسد. برای همین از نوشتن کتابها لذت میبرم. همیشه این نگاه را دارم که آیا میتوانم کتاب بهتری بنویسم یا نه برای همین همیشه در حال تلاش برای نوشتن هستم. حتی تلاش میکنم با نوشتن متنهای مشاورهای همراه دانشآموز باشم.»
شاید بد نباشد در انتها اعتقادی که لطفی در بیشتر مقدمههای خود تکرار میکند را بگویم:
«درس بخوانید تا بدانید، برای رسیدن به هدف از مسیر پیش خود لذت ببرید.»
پیشنهاد انسانی یار
از کانال تخصصی ریحانه لطفی ویژه تاریخ و جغرافیا دیدن کنید: لینک عضویت و مشاهده
شنبه 27 اردیبهشت 1399
سلام.خانم لطفی نماد عدم تاثیرپذیری از کلیشه ها در انتخاب رشته هستند.کاش روزی بیاد که همه دانش آموزا بتونن بدون دغدغه علایقشون رو دنبال کنن.
پاسخ انسانی ها
شنبه 27 اردیبهشت 1399
ما هم امیدواریم دانش آموزان علوم انسانی، هرچه بیشتر و بیشتر پی به «ارجمندی علوم انسانی» ببرند.