چگونه تاریخ و جغرافیا بخوانیم که در کنکور نتیجه بگیریم؟

چگونه تاریخ و جغرافیا بخوانیم که در کنکور نتیجه بگیریم؟

یکی از مسائلی که تمام دانش‌آموزها و بیشتر از همه تغییر رشته‌ها با آن روبه‌رو هستند، مواجه با درس‌های به اصطلاح (البته اشتباه) حفظی مثل تاریخ و جغرافیاست. برای این درس‌ها هی می‌خوانند و می‌خوانند و می‌خوانند؛ اما نتیجه نمی‌گیرن.

ولی چرا؟

جواب هم ساده است و هم سخت. ساده از این جهت که ما راه‌حل می‌دهیم و حال باید دانش‌آموز به آن عمل کند که سختی کار همین‌جاست.

اول از همه دانش‌آموز، چه تغییر رشته‌ای و چه غیر تغییر رشته‌ای، باید و باید این تصور غلط حفظی بودن تاریخ و جغرافیا را از ذهن خود بیرون کند. باید بداند و بداند و بداند که تاریخ و جغرافیا را باید فهمید. درسته، بعضی از مباحث این دو درس حفظی است. مثلا اینکه کدام مرجع فتوای منع استعمال توتون و تنباکو را داد یا اینکه کوه‌های مینیاتوری در کجای ایران واقع شده است را باید حفظ کند؛ ولی این حفظ کردن هم روش دارد.

روشی که اصولاً دانش‌آموز‌های ما پی‌می‌گیردند دقیقا به این شکل است:‌ «گوش‌هاشون رو می‌گیرن، هی از روی متن می‌خونن به امید اینکه تو ذهنشون بمونه، هی تکرار پشت تکرار، بلند، آروم، زیر لب» این روش خطاست.

اول از همه باید تفاوت مطالبی که باید حفظ کنید و درک کنید را بدانید. مثلاً در درس سوم تاریخ یازدهم دربارهٔ بیابان صحبت شده است. بیابان برای شما تداعی کنندهٔ‌ محیطی خشک و گرم است. خب درسته این تداعی دقیقاُ از ویژگی‌های مناطق بیابانی است. از طرف دیگر بیابان برای شما به معنای کم‌بودن آب است که یعنی کمبود بارش. در نهایت گرما باعث تبخیر می‌شود و در بیابان که هوا گرم است تبخیر بیشتر اتفاق می‌افتد. به راحتی داده‌هایی که شما حفظ می‌کنید، قابل درک و فهم هستند.

یا مثالی از تاریخ بیاوریم: در درس چهارم تاریخ دهم می‌خوانید که تمدن‌های اولیه با یک‌جانشینی انسان برای کشاورزی شکل گرفته‌اند. حالا بیایید یک داده کلی برای آن در نظر بگیریم. کشاورزی به معنای نیاز به آب و خاک حاصل‌خیز است. این دو در کنار رودها و رودخانه‌ها وجود دارد. پس هر زمان با تمدن اولیه‌ای روبه‌رو می‌شوید، اولین چیزی که باید به دنبال آن باشید رود یا رودخانه‌ای است که در کنار آن تمدن شکل گرفته است.

پس باید با ذهن فعال به این دو درس نگاه کنید نه با ذهن حفظی.

راهکار نتیجه گرفتن

راه دیگر نتیجه گرفتن از درون تاریخ و جغرافیا، استفاده از تست و پاسخ تشریحی است. به این روند دقت کنید؛ شما کتاب کمک آموزشی دارید، درسنامه دارد، تست دارد و پاسخ تشریحی، بعد از خواندن متن درس از روی کتاب درسی درسنامه را می‌خوانید و اگر کتاب مشاوران آموزش باشد، دسته‌بندی‌های به‌جایی برای نظم بخشیدن به ذهن‌تان دارد و البته پاسخ‌ تشریحی برای تست‌ها. بعد تست‌ها را می‌زنید. تست‌ها را که زدید بدون در نظر گرفتن اینکه چند تست درست و چند تست غلط است، پاسخنامه تشریحی هر تست را می‌خوانید. این باعث می‌شود نکته در ذهن شما مرور شود و جاگیر. روز بعد دوباره همان تست‌ها را بزنید، قول می‌دهم تعداد تست‌های صحیحتان بیشتر می‌شود.

3 نظر

دوشنبه 23 تیر 1399

سلام. بلا فاصله بعد از این که درسی رو خواندیم تستش را بزنیم، مشکل ندارد؟ چون معمولا می‌گویند که در این دروس دو سه روز بعد بزنید...

پاسخ انسانی ها

دوشنبه 23 تیر 1399

سلام. در بخش جستجوی سایت  عبارت  روش مطالعه را جستجو کنید.

جمعه 3 مرداد 1399

سلامآیا می تونیم روز بعد تستارو دوباره نزنیم یا برای یادگیری مهمه؟

پاسخ انسانی ها

جمعه 3 مرداد 1399

سلام. این مطلب را در سایت بخونین: روش مطالعه دروس متنی

جمعه 28 آذر 1399

کاش بدون در نظر گرفتن موسسه خاصی در هر درسی بهترین کتاب رو معرفی میکردید.من اطلاعی از کتابا ندارم ولی میگن مشاوران و خیلی سبز بهترین هستن.درسته؟

پاسخ انسانی ها

شنبه 29 آذر 1399

سلام و عرض ادب خدمت شما دوست عزیز ، قطعا ما راه درست را سعی داریم به شما دانش آموزان انسانی نشان دهیم . ببینید هنگامی که به سراغ خرید کتاب کمک آموزشی می روید اول از همه به این موضوع توجه کنید که شما برای رفع کدام نیاز خود در آن درس به سراغ خرید کتاب کمک آموزشی می روید ، اگر ان کتاب در آن زمینه به خوبی عمل کرده بود همان کتاب را بگیرید. 

قطعا نمی توان گفت تمام کتاب های یک انتشارات منحصر به فرد است ، اما می توان گفت در برخی کتاب ها عالی کرده است به نحوی که شما در آن زمینه مهارت لازم بعد از مطالعه و حل تمرین های آن کتاب بدست آورید.

برای مثال درصد تشابه دروس تخصصی کتاب های انتشارات مشاوران آموزش :اقتصاد/فلسفه و منطق/ روان شناسی/جامعه شناسی و..به کنکور انسانی بسیار زیاد بوده است.

برای خرید کتاب های کمک آموزشی انتشارات مشاوران آموزش بر اینجا کلیک کنید .

"شقایق ذکری امیر"

نظر شما چیست؟